Scroll To Top
2020. Nap hava (Június) 03.-a - Klotild, Cecília, Károly neve napja.      Köszöntés nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Nem kérünk a fasiszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót!
Azóta is csonkák és nyomorultak vagyunk...

Szeged a halott Város

Újabb Munkácsy-művet mutatott be Pákh Imre Szegeden

Szeged, 2012. október 26., péntek (MTI) – Egy korábban a szakma előtt is ismeretlen Munkácsy-művet mutatott be Pákh Imre Szegeden a Móra Múzeumban, a Párizs környéki tájat ábrázoló alkotást 1880 és 1885 között festhette a művész.

A kisméretű tájkép tavasszal bukkant föl egy franciaországi árverésen. Kiderült, hogy Donáth Sándor, a két világháború között Bécsben tevékenykedett sikeres műkereskedő tulajdonában volt. A hagyatékából került fél tucat magyar festménnyel – egy másik Munkácsy-képpel, Rippl-Rónai József és Paál László alkotásaival – együtt egy aukciós házhoz – mondta az amerikai-magyar műgyűjtő.
A festményt egy “szemfüles” kereskedő vásárolta meg, tőle került az alkotás a közelmúltban Pákh Imréhez. A gyűjtő elárulta, hogy a festmény pillanatnyilag a kedvenc Munkácsy-képe, amely üde, könnyed ecsetvonásaival tükrözi a művész nagyságát.
A festmény igazi kuriózumnak számít, hiszen a képen – talán nem véletlenül – szerepel Munkácsy Mihály ujjlenyomata is – közölte a gyűjtő.
Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, hogy a közgyűjtemény – döntően Pákh Imre gyűjteményéből származó képeket bemutató – Munkácsy-tárlatát december 16-ig láthatja a közönség. A festő egyik legjelentősebb alkotásának tartott Golgotát azonban csak november 11-ig csodálhatják meg az érdeklődők. Ekkor azonban két újabb alkotás, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt redukciója érkezik Szegedre.
A szegedi Móra Múzeumban az Aranyecset – Munkácsy Szegeden című kiállításon az egyik leghíresebb magyar festő mintegy félszáz alkotását láthatja a közönség. A bemutatott alkotások között több olyan is szerepel, amelyet korábban még nem láthatott a magyar közönség.

Forrás: MTI

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor

Hírek

Modern mese
Modern mese
2020 máj. 16.
Azon gondolkodom, hogy…
Azon gondolkodom, hogy…
2020 ápr. 14.

Ének Arany Jánosról

2020 ápr. 13.
Ének Arany Jánosról
Locsolóvers 2020
2020 ápr. 13.